Най-хубавите ми детски спомени са от пътуванията за концертите на татко.

...
Най-хубавите ми детски спомени са от пътуванията за концертите на татко.
Коментари Харесай

Дъщерята на Петър Чернев пее легендарните песни на баща си

" Най-хубавите ми детски мемоари са от пътуванията за концертите на баща. Днес разбирам какъв брой е бил прав да споделя, че е значимо да намираме общ език с всекиго ", споделя наследницата на изпълнителя. 

“Заклинание " - една от най-обичаните песни на Петър Чернев, съпътства щерка му Яна цял живот. Винаги е звучала в съзнанието й и в щастливи дни, и в моменти на тестване. Откакто естрадният артист си отива от този свят, песента е доста персонална за наследницата му Яна, която живее със фамилията си в Съединени американски щати, слуша " Заклинание " постоянно. Натъжава я, само че й носи й разтуха. Затова с майка й Дора избират таман тази ария, когато вземат решение да отбележат с нов вид на негов шлагер 80-годишнината на Петър Чернев на 7 октомври, предходната година.

Яна, която от дете се занимава с музика, стимулирана от родителите си, държала да извърши песента, вместо да канят различен реализатор. В процеса на работа се появила концепцията " Заклинание " да е дует с истинския глас на Петър Чернев. Резултатът е впечатляващ и провокира огромен отзив и измежду младите, и измежду по-възрастните, имали възможността да проследят кариерата на обичания естраден артист и да го слушат онлайн на негови концерти.

Дуетът " Заклинание " е извънредно въздействащ и прочувствен освен, тъй като още веднъж звучи гласът на Петър Чернев в комбиниране с този на порасналата му щерка, само че и поради клипа. Във видеото са включени архивни фрагменти от осъществяването на естрадния артист. Това е само началото на възраждането на музикалното му завещание, защото дъщеря му към този момент се е заела да вдъхне нов живот на други емблематични песни от репертоара му.

“С новия аранжимент ми се отдаде късмет да трансформира тъгата си в нещо ново, нещо красиво, което се надявам да се хареса и на по-младата аудитория, която не е толкоз осведомена с музиката на Петър Чернев ", показа щерка му наскоро за песента " Заклинание ".

Яна била едвам на 9 години, когато татко й умира в автомобилна злополука на 9 декември, 1992 година Загубата му била съкрушителна за цялото им семейство. Оттогава момичето има допир с татко си посредством музиката му и спомените си с него.

" Ние бяхме доста близки. Въпреки че той доста работеше, постоянно отделяше време за мен и си имахме ритуали, които спазвахме ", разказвала е Яна. Когато била дребна, той й разрешавал да седи на предната седалка в колата, тайно от майка й. Яна още помни какъв брой занимателно е било да върви с татко си на пазар, а след това да готвят дружно.

Петър Чернев взимал щерка си и на подготовки. Показвал й по какъв начин се свири на барабани, както и на други принадлежности. Той можел да свири на китара, на барабани, на саксофон и пан флейта, а пианото употребил, когато пишел музика. " Понякога беше строг и настояваше да изсвирвам на пиано, даже когато нямах предпочитание, само че музиката беше доста значима част от нашия фамилен живот ", споделяла е Яна.

Тъкмо татко й я качва за първи път на сцена. Тогава тя била едвам на 4 годинки. Изпълнила песента " Бойс, бойс " ( " Момчета, момчета " ) на тогавашната хитова певица Сабрина. Иначе репертоарът на Яна бил много богат, защото растяла с музика. Песни звучали и у дома, и в натоварения с музикални принадлежности бус, с който пътували към следващия концерт на родителите й. " Татко споделяше, че трябва постоянно да слуша музика, тъй като това му оказва помощ да се въодушеви и да твори ", казвала е Яна. Тя е родена в София. Още от 3-годишна възраст пътува с родителите си по света. За първи път напуснала България, когато татко й пеел в група " Черен Петър " в Западна Европа. Яна и майка й обиколили с него Германия, Австрия, Лихтенщайн и Швейцария.

Спомените от това време са измежду най-прекрасните за нея. Като да вземем за пример този по какъв начин родителите й репетирали с групата цялостен следобяд. Вечер, преди изявата онлайн, майка й я слагала да си легне и излизала да пее с татко й на сцената. Яна обаче не заспивала. Чувала ги от стаята си да пеят и се преструвала, че взе участие в представянето им. Известно време със фамилията й живеели в Австрия, където Яна свирела на пиано и пеела в хора на музикално учебно заведение. След уроците пък ходела на балет.

Когато се случили измененията в България, Яна и родителите й се върнали. Петър Чернев настоял и Яна траяла образованието си в трети клас в 119-о СОУ в столичния квартал " Изток ". Не изоставила музиката. Продължила да пее и свири на пиано, като ходела на уроци при Стефка Оникян. Междувременно се изявява и на тв екрана като водеща на предаването по Българска национална телевизия “Децата в музиката ". Баща й основал " Мега София " - измежду първите частни компании след измененията, и отворил верига музикални магазини в страната, в които се оферират музикални принадлежности, плочи и аудио-касети.

Хитовият артист бил и първият, който внася компактдискове в България. Музиката и през днешния ден е неделима част от живота на щерка му, въпреки че не е главната й кариера. Яна завършва " Театрални, кино и медийни науки " във Виенския университет. След като се дипломира, тя се мести в Ню Йорк, Съединени американски щати, където работи като кореспондент в прес организация, отразяващ мюзикълите на Бродуей. По-късно се ориентира към рекламата.

След 12 години работа, през днешния ден Яна завежда отдел " Връзки с клиенти " в рекламна организация. Въпреки ангажираността си, постоянно намира време да свири на пиано. " Смятам, че ако животът ми беше протекъл по-различно и бях останала в България, евентуално щях да се занимавам с музика професионално, като актьор и продуцент ", счита Яна.

Тя е омъжена за американец и със брачна половинка й имат наследник - второкласник, който носи името на дядо си Петър като приблизително име. И той е доста музикален. Харесва песните на дядо си. Също свири на пиано, също така и танцува. Яна живее от години в Съединени американски щати, само че продължава да се усеща българка и всяко лято се прибира със фамилията си в родината.

Съпругът й и синът им одобряват България за собствен втори дом, което я прави доста щастлива. За нея е значимо синът й да има връзка с корените си, да знае от кое място произлиза и да познава българската просвета и история, както и историята на фамилията си.

Яна сигурно ще съобщи на сина си и уроците, които е научила на родителите си. Сред най-ценните помни от татко си, пише Минаха години.

" Татко беше човек, който умееше да се схваща с всички. Винаги споделяше, че е значимо да намираме общ език с всеки. Тези негови думи ме съпътстват постоянно и ми дават тенденция. Убедена съм, че той е бил прав. Днес към този момент знам, че умеенето да се разбираме с хора от всевъзможен генезис е ключ към триумфа ", споделя Яна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР